Column: Iets moois bij de kapel van Binderen

Ik had er verhalen over gehoord. Vroeger – ja, vroeger – vond er wel eens een openluchtmis plaats op het processieveld bij de kapel van Binderen. De weide ligt er sindsdien verlaten bij. Maar afgelopen zondag gebeurde er iets moois. Maria werd, 75 jaar na het oprichten van de kapel, opnieuw toegezongen onder de hemel van Binderen.

Kapel van Binderen
(foto: Annemarie Latour)

Iets moois

Zoals het een slimme vrouw betaamt, vier je een feest het liefst buiten de deur. Vandaar dat het jubileum aan de overkant van de smalle Abdijlaan werd gevierd, op de processieweide. Ik moet zeggen: er was veel moeite voor gedaan. Het hobbelige veld was geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid, er stonden tenten om iedereen droog te houden en de rode loper was uitgerold.

Toe maar, moet hulpbisschop Rob Mutsaers hebben gedacht bij het voorgaan in de viering. Die Helmonders doen het zo gek nog niet wanneer het op een feestje bij hun kapelleke aankomt. “U hebt hier iets moois in handen” zei hij dan ook tegen de ruim 300 gelovigen, “maar dat wist u natuurlijk allang”.

Kapel van Binderen
(foto: Annemarie Latour)

Skon plekske

Jazeker, dat weten de Helmonders allang. Binderen is al 75 jaar een ‘skon plekske’ voor wie bij deze Brabantse Maria, ‘lelie onder de doornen’, een kaarsje wil branden of een moment van rust en stilte zoekt. Ik kom er ook wel eens om even tien minuten bij te tanken of gewoon omdat ik er toevallig voorbij fiets. Maar wat is toeval?

Zo las ik ‘toevallig’ dat er op Moederdag een openluchtmis zou plaatsvinden op het processieveld. Als kind vond ik het al een fascinerend veld: omringd door een beukenhaag en afgesloten met een toegangshek. Aan het eind was een verhoging te zien waarop een stenen altaar stond tegen een achtergrond van hoge loofbomen. Zo’n plek heeft iets magisch. Iets moois.

Kapel van Binderen
(foto: Annemarie Latour)

Mooi toeval

Mooi was ook de anderhalf uur durende viering. Begeleid door de scouting en twee gildes, compleet met vaandeldragers, kwam de hulpbisschop het veld op. Mannenkoor Camillo deed een vocale duit in het zakje, het zonnetje scheen, en de regen plensde pas naar beneden toen na afloop iedereen de koffie op had.

Alsof dat prettige toeval niet genoeg was, stond er na afloop van de viering naast het processieveld een ijskarretje waar de ijscoboer gratis ijs uitdeelde. Ik vroeg hem waarom hij dat deed, waarop hij als antwoord gaf: “Ik kreeg van Maria de boodschap dat zij hier op Moederdag te vinden zou zijn. Dus als zij het vraagt, dan luister ik.”

Mooi toch?

Kapel van Binderen
(foto: Annemarie Latour)

© Annemarie Latour

Advertisements

2 thoughts on “Column: Iets moois bij de kapel van Binderen”

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s