Van alaaf naar anamchara: vijf tips voor een Keltische vastentijd

De carnaval zit er weer op. Alle gekke hoedjes, pruiken en pakken gaan terug in de kast tussen de mottenballen. Vandaag breekt met Aswoensdag de vastentijd aan. Wie in de komende veertig dagen iets anders wil doen dan snoepgoed laten staan of Facebook negeren, kan vijf principes uit het Keltisch christendom toepassen.

Vastentijd
Vastentijd (foto: Annemarie Latour)

Basisprincipes

In het boek Pelgrimage van smaragd, noemen cultuurtheoloog Frank G. Bosman en ik vijf kenmerken van het Keltisch christendom. Het zijn vijf basisprincipes waarmee het Keltisch christendom zich traditioneel onderscheidt van andere ‘soorten’ christendom.

1. Kracht van plaats

Thin places (‘dunne plekken’) zijn in de Keltische wereld bepaalde plaatsen in het landschap waar de scheidslijn tussen de zichtbare, aardse wereld en de onzichtbare, geestelijke wereld zo dun is dat je er bijna doorheen kunt prikken. Hier nodigt de materiële wereld je uit om verder en dieper te kijken naar wat eeuwig en tijdloos is.

Kies in deze vastentijd een voorwerp of plek in het landschap  waarbij je een gevoel van tijdloosheid en verwondering ervaart. Denk bijvoorbeeld aan een boom, een rivier of een oude kerk. Maak tijd om op die plek stil te staan bij de schoonheid van het leven en een liefdevolle gedachte achter te laten voor dierbaren die zijn overleden.

'Dunne plek' bij Clonmacnoise, Ierland
‘Dunne plek’ bij Clonmacnoise, Ierland (foto: Annemarie Latour)

2. Zielsverwantschap

Met sommige mensen heb je méér dan een gewone vriendschap. De band reikt verder dan het alledaagse. Zo’n vriend wordt binnen het Keltisch christendom een anamchara genoemd, een ‘zielenvriend’. Het is iemand bij wie je veilig bent en je hart kunt luchten, iemand die kritisch met je meedenkt, je bemoedigt en troost.

Plan in de komende veertig dagen een bezoekje aan je anamchara. Koop een bos bloemen voor hem of haar en geef woorden aan je dankbaarheid voor het bestaan van de ander. Goede vrienden zijn op één hand te tellen en een anamchara is meestal nog zeldzamer.

Vriendschap
Vriendschap (foto: Annemarie Latour)

3. Aanwezigheid Gods

Voor de Kelten was God overal aanwezig: in de zon, maan en sterren, maar ook in de kleinste bloem of meest alledaagse vogel. God is dus niet alleen een God van engelen, heiligen en Bijbelse woorden, maar ook een God die zich laat kennen in de goedheid en schoonheid van de schepping en wereld om ons heen.

Ga er in de vastentijd wat vaker op uit. Neem tijd om een wandeling in de natuur te maken en laat daarbij je mobieltje thuis. Zonder telefoon, camera en social media word je je veel eerder bewust van je omgeving. Kijk om je heen, geniet van de ontwakende lente en vul je longen met frisse boslucht.

Bezinning in de natuur
Bezinning in de natuur (foto: Annemarie Latour)

4. Verbeeldingskracht

De Keltische gevoeligheid voor visuele schoonheid is algemeen bekend. Het Keltische vlecht- en spiraalwerk, de prachtig geïllumineerde evangelieboeken en imposante hoogkruisen laten zien dat de Kelten hun verbeeldingskracht en creativiteit ook toepasten op hun spiritualiteit.

Laat deze vastentijd je verbeelding spreken en geef eens wat vaker toe aan je creatieve impulsen. Zing onder de douche, ga aan de slag met dat kleurboek voor volwassenen dat al zo lang in de kast ligt, of knutsel dat leuke vogelhuisje in elkaar. Laat je fantasie de vrije loop en word op die manier mede-schepper van schoonheid.

Ierse creativiteit
Ierse creativiteit (foto: Annemarie Latour)

5. Eigenzinnigheid

Het Keltisch christendom draagt – al dan niet terecht – een imago van eigengereidheid en eigenzinnigheid. In tegenstelling tot het dogmatische en ‘koude’ bisschoppelijke Rome, zouden de Keltische kloosterkerken een meer ‘warme’ en holistische aanpak voorstaan.

Deze Keltische eigenwijsheid was ook een vorm van ‘eigen wijsheid’. Vertrouw in de vastentijd vaker op je eigen inzichten. Word je bewust van de momenten waarop je innerlijke stem de juiste richting aangeeft. Neem niet klakkeloos de mening van anderen aan, maar ontdek de stem van Hem die het beste met je voorheeft.

Innerlijke wijsheid
Innerlijke wijsheid (foto: Annemarie Latour)

© Annemarie Latour

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s