Fluisteren in het oor van een leprechaun

Er bestaat er maar één van in de hele wereld: een leprechaun-fluisteraar. Dat is het beroep van Kevin Woods uit Carlingford in Ierland. Woods praat regelmatig met Ierse kabouters en is zo te weten gekomen dat er nog maar 236 leprechauns bestaan. Ze wonen allemaal bij hem om de hoek in de streek rondom het Carlingford Lough. Als dat geen schitterend toeval is.

leprechaun
Ierse leprechaun (illustratie: Wikimedia Commons / Jean-Noël Lafargue)

Vondst van een kroegbaas

Het begon allemaal in 1989 met de Ierse kroegbaas P.J. O’Hare uit Carlingford, een dorp aan het Carlingford Lough op de grens met Noord-Ierland. Op een zekere ochtend – zo gaat het verhaal – hoorde O’Hare een ijselijke gil op de lokale berg Slieve Foye. Geschrokken liep de pubeigenaar in de richting van het geluid en trof ter plekke iets merkwaardigs aan.

Naast een stuk verschroeide aarde lag een setje miniatuurkleren: een groene jas, een groene broek en een groen hoedje. Even verderop vond hij een verzameling kleine botten. Toen O’Hare de kleding opraapte, ontdekte hij vier goudstukken in de kleine broekzak. Voor de kroegbaas was er geen twijfel mogelijk: hij was op de overblijfselen van een Ierse leprechaun gestuit.

O’Hare nam de vondst mee naar zijn pub in Carlingford, waar hij de kleding in een glazen vitrine tentoonstelde. Uiteraard trok zijn vondst het nodige publiek en zelfs televisieprogramma’s naar de kroeg. Was de groene outfit inderdaad van een naakte leprechaun of was het een slimme PR-stunt van de kroegbaas?

P.J. O'Hare
P.J. O’Hare laat de kleding van de leprechaun zien (foto: video still)

Kabouterjacht

Eén van de locals die geen snars van het verhaal geloofde was Kevin Woods, voorzitter van de regionale VVV. Toch was hij wel zo slim om het verhaal van de naakte leprechaun aan te grijpen om het toerisme in de streek te promoten. Daarom organiseerde Woods een Nationale Leprechaun Jacht om het ‘bestaan’ van de kabouters te bewijzen dan wel te weerleggen.

Om genoeg deelnemers te krijgen, verstopte hij honderden stenen leprechauns op de flank van de berg. Onder vijf beeldjes lag in totaal vierduizend pond. Wie het geld vond, mocht het houden. En het idee werkte. De ludieke kabouterjacht trok duizenden deelnemers die per gezin tien pond betaalden voor een ‘jachtbewijs’. Zo wist Woods zijn evenement financieel rond te krijgen.

Er werd echter geen enkele ‘echte’ leprechaun gevangen, dus Woods bleef sceptisch over het verhaal van de kroegbaas. Dat veranderde toen hij op een ochtend met zijn hond ging wandelen op Slieve Foye. Op één van de paden stond hij plotseling oog in oog stond met drie keuvelende kabouters. Woods en zijn hond stonden als versteend. Pas toen de leprechauns onder een rots verdwenen, konden de twee zich weer verroeren.

Kevin Woods praat over leprechauns
Kevin Woods praat over zijn ontmoeting met de leprechauns (foto: video still)

Kabouterfluisteraar

Sinds die tijd staat Woods bekend als Ierlands enige echte leprechaun-fluisteraar. Zo heeft het kleine volkje hem toevertrouwd dat er nog maar 236 kabouters in Ierland leven. Ze wonen onder een rots op Slieve Foye en sterven uit omdat niemand nog in hen gelooft.

Vandaar dat Woods, samen met een groep enthousiastelingen, bij de EU heeft gelobbyd voor de bescherming van leprechauns. Sky News wijdde er zelfs een nieuwsitem aan. Wie tegenwoordig Slieve Foye beklimt, komt borden tegen waarop staat dat niet alleen de flora en fauna maar ook de leprechauns op de berg een door de EU beschermde status genieten.

Geloof het of niet

De Nationale Leprechaun Jacht vindt nog ieder jaar plaats in de maand april. Woods verstopt dan zoals gebruikelijk honderden beeldjes op de berg met het nodige prijzengeld. De opbrengst van de kabouterjacht gaat uiteindelijk naar verschillende goede doelen.

De leprechaun-fluisteraar hoopt dat hij zo meer ongelovigen kan overtuigen van het bestaan van de Ierse kabouter. Zijn grootste zorg is dat de leprechaun in de vergetelheid raakt en voorgoed uitsterft. Aan Woods zal het in ieder geval niet liggen. Wat hem betreft, heeft de Ierse kabouter het eeuwige leven.

© Annemarie Latour

Meer weten over de leprechaun-fluisteraar? Bezoek dan de leprechaun-grot in Carlingford of neem een kijkje op de website van de fluisteraar.

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s