Pelgrimeren op de Ierse Camino

Wandelaars en pelgrims opgelet: Ierland heeft een eigen antwoord op de beroemde Spaanse ‘Camino de Santiago’. Het groene eiland, met haar mystieke uitstraling en Keltisch-christelijke verleden, biedt sinds kort de mogelijkheid om zes officiële pelgrimstempels bij elkaar te wandelen via middeleeuwse pelgrimsroutes die samen de ‘Camino of Holy Ireland’ vormen.

pelgrimsbordje
Pelgrimswegwijzer in Ierland (foto: Annemarie Latour)

Keuze uit twaalf routes

Doorgewinterde wandelaars en pelgrims herkennen ongetwijfeld het probleem. Het Pieterpad kun je wel dromen en de wandelroute naar Santiago de Compostella lijkt ’s zomers qua drukte op de Vierdaagse. Ierland biedt echter een alternatieve pelgrimsroute waar de Spaanse Camino nog een puntje aan kan zuigen. Wie deze uitdaging aangaat, heeft na afloop enkele schitterende plekken van Ierland gezien.

De Ierse pelgrimsroute bestaat momenteel uit twaalf wandelroutes van in totaal 430 kilometer, allemaal gelegen in de Ierse Republiek en verspreid over het hele land. Iedere route heeft een eigen naam en thema, maar het totale plaatje van dit ‘rondje Ierland’ wordt wel de ‘Camino of Holy Ireland’ genoemd.

Wie denkt dat het vergezocht is om als Nederlandse pelgrim naar Ierland te gaan, zit er trouwens naast. Al in de 15e eeuw trokken landgenoten naar het Vagevuur van Sint Patrick bij Lough Derg, een Iers pelgrimsoord dat bekend stond – en nog altijd staat – om haar spartaanse faciliteiten en strenge boetedoening. Lough Derg is dan ook één van de plaatsen die de Ierse Camino aandoet.

pelgrim in Glendalough
Pelgrim in Glendalough (foto: Annemarie Latour)

Pelgrimspaspoort

Wie de Ierse pelgrimage anno 2016 officieel wil maken, kan voor zes van de huidige twaalf routes een stempel krijgen in een pelgrimspaspoort. Wanneer het paspoort vol is, kan het document tegen een kleine vergoeding worden ingeruild voor een Teastas Oilithreachta, oftewel een officieel Iers pelgrimscertificaat. Dat staat allicht leuk aan de muur.

Er is geen volgorde vastgelegd voor de zes te stempelen pelgrimspaden. De routes kunnen per stuk, in clusters of in één keer in hun totaliteit worden gelopen – en in één geval zelfs worden gefietst. Wie alle twaalf routes in één aangesloten periode wil wandelen, moet rekenen op zo’n zes tot acht weken verblijf in Ierland, al naar gelang het tempo en eventuele rustdagen.

pelgrimspaden in Ierland
De twaalf routes van Pilgrim Paths (illustratie: Pilgrim Paths)

Onbedorven

Sommige routes, zoals die van St. Kevin’s Way in de bergen van Wicklow ten zuiden van Dublin, zijn al tientallen jaren geleden in ere hersteld. Toch zul je waarschijnlijk één van de weinige wandelaars zijn die gebruik maakt van het pad. Ierland is wat dat betreft nog onbedorven, in tegenstelling tot de Spaanse Camino, die ’s zomers gemiddeld 250.000 wandelaars trekt.

Qua natuur heeft de pelgrim in Ierland ook niet te klagen. De twaalf pelgrimsroutes lopen door de meest fraaie gebieden van Ierland, waar pittoreske dorpjes worden afgewisseld met oude kloosterruïnes, steencirkels, ruige kliffen en schitterende vergezichten. Wat dat betreft, hoeft pelgrimeren helemaal geen straf te zijn.

Beara schiereiland
Landschap op het Beara schiereiland (foto: Annemarie Latour)

Wandelende auteur

Drijvende krachten achter de ‘Camino of Holy Ireland’ zijn de stichting Pilgrim Paths en de auteur John O’Dwyer. O’Dwyer kreeg een paar jaar geleden het verzoek om een boek te schrijven over Ierlands middeleeuwse pelgrimspaden. Terwijl hij zelf de routes bewandelde die hij beschreef, ontstond het idee om deze te gaan promoten. “Dit zijn fantastische paden en niemand wandelt erop,” zei hij bij de lancering van het initiatief in 2014.

De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen die met een spirituele intentie willen wandelen. Het zijn en blijven tenslotte eeuwenoude pelgrimspaden. Maar de Ieren zijn ook niet gek. Meer buitenlandse bezoekers – spiritueel of niet – betekenen ook een impuls voor de plaatselijke economie. En dat is mooi meegenomen.

© Annemarie Latour

Noot: Meer informatie over de routes is te vinden via Pilgrim Paths. Wie alvast een voorproefje wil krijgen van de verschillende routes, of er een paar in groepsverband wil lopen, kan rond de paasdagen (woensdag 12 t/m dinsdag 18 april 2017) op verschillende plaatsen in Ierland meedoen aan de Pilgrim Paths Week.

Advertisements

2 thoughts on “Pelgrimeren op de Ierse Camino”

 1. Heel goed dat er nu overzicht en structuur gebracht is in al die pelgrimsmogelijkheden die Ierland te bieden heeft, en inderdaad zinnige alternatieven voor de met name inmiddels behoorlijk en door jan en alleman platgelopen route naar Santiago de Compostella.
  Het boek van John O’Dwyer (Pilgrim Paths in Ireland – a Guide, 2013) is voor een bescheiden prijs gewoon te koop bij “de winkel van ons allemaal”.
  Eén schoolmeesteropmerking over een detail: ik ben bang dat ‘Keltische steencirkels’ niet bestaan. Steencirkels dateren in het algemeen uit het late neolithicum en de daarop volgende vroege bronstijd (tot uiterlijk 800 BC), terwijl de Kelten pas vanaf 600 BC naar Ierland kwamen. Maar verder een heel informatief artikel !

  Liked by 1 person

  1. Je hebt helemaal gelijk Hans, de steencirkels dateren uit de tijd vóór de komst van de Kelten, als de Kelten überhaupt naar Ierland ‘gekomen’ zijn of dat alleen de cultuur is overgewaaid. Daar is de wetenschap het nog niet over eens. Dolmens, steencirkels, ganggraven e.d. zijn gecreëerd door de ‘voorouders’ van de Kelten of de oervolkeren die het eiland bewoonden. Ik zal het in de tekst aanpassen om verwarring te voorkomen!

   Like

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s