Op zoek naar romantiek in Lisdoonvarna

Een schalkse knipoog, een dansje en een rode blos: wie aan de man of vrouw wil, kan vanaf vandaag een maand lang terecht in het Ierse dorp Lisdoonvarna. In de maand september gaan daar jaarlijks de voetjes van de vloer tijdens het beroemde en inmiddels 160-jaar oude matchmaking festival. Wie niet langer vrijgezel wil blijven, boekt dus snel een weekendje Ierland.

Matchmaker Bar in Lisdoonvarna
Matchmaker Bar in Lisdoonvarna (foto: Annemarie Latour)

Koppelfestival

Lisdoonvarna, in het westelijke graafschap Clare, is een dorp van niets. Je rijdt er in een vloek en een zucht doorheen, en dan moet je nog goed opletten. Desalniettemin telt het dorp opvallend veel pubs, hotels en B&B’s. Lisdoonvarna is dan ook de plek waar de oude traditie van het matchmaking – het koppelen van vrijgezellen door een professionele koppelaar – de tand des tijds heeft doorstaan.

Lisdoonvarna heeft altijd al iets met matchmaking gehad. Al vanaf de 18e eeuw trok het dorp deftige bezoekers die kwamen baden in het geneeskrachtige bronwater dat er was ontdekt. De samenkomst rondom de baden bood een mooie kans om ook eens rond te kijken naar huwelijkspartners uit dezelfde kring. Later ontstond in de maand september het matchmaking festival, wanneer de oogst was binnengehaald en boeren op zoek gingen naar een vrouw.

Misschien is het idee zo gek nog niet. Stel je bent een vrijgezel keuterboertje ergens op het Ierse platteland. Zaterdags ga je naar de dorpspub waar je je vrienden treft, al dan niet met echtgenoten. Je hebt verder geen tijd om uit te gaan en je sociale vaardigheden zijn er in de loop der jaren ook niet beter op geworden. Wat doe je dan? Je gaat in de maand september naar Lisdoonvarna en roept, tegen betaling, de hulp in van de plaatselijke koppelaar.

Matchmaker Willie Daly

De beroemdste matchmaker van allemaal is Willie Daly, die steevast ‘kantoor’ houdt in de Matchmaker Bar in Lisdoonvarna. Hij springt in op een behoefte die al jarenlang bestaat: “Het Ierse platteland kan eenzaam zijn,” zegt hij op de festivalwebsite. “Er zijn een heleboel eenzame mannen, boeren die achterblijven, terwijl veel vrouwen in de stad wonen. Dus het festival is een goede plek voor hen om elkaar te ontmoeten.”

Wie te schuchter of verlegen is, of gewoon niemand kent, kan Daly’s hulp inroepen. “Mensen komen op straat naar me toe en vragen me om hen voor te stellen aan die en aan die… ik vind het niet erg. Er wacht liefde voor iedereen; het is er om gevonden te worden. En wanneer dat gebeurt, is dat een heerlijk gevoel,” zegt Daly.

Willie Daly heeft het niet van een vreemde. Zijn vader en grootvader hadden hetzelfde beroep. Al anderhalve eeuw fungeert de familie Daly nu als Ierse cupido. Waar het koppelen van geliefden vroeger echter gebeurde tijdens veemarkten of bij bruiloften en begrafenissen, speelt het spel zich tegenwoordig vooral af tijdens het festival in Lisdoonvarna.

Geluksboek

Succes lijkt gegarandeerd. Willie Daly heeft al talloze huwelijken geregeld. De magie schuilt volgens hem in het lucky book dat hij tijdens het festival met zich meedraagt en waarin hij de profielen bewaart van ieder die op zoek is naar de liefde: “Als je het boek aanraakt, zul je binnen zes maanden verliefd en getrouwd zijn,” beweert hij. “Als je al getrouwd bent, zul je de wittebroodsweken herbeleven die je ooit hebt gehad.”

Waar of niet, in Lisdoonvarna hoeft niemand alleen te blijven. Gemiddeld komen er 60.000 mensen naar het dorp tijdens de festivalmaand. Doordeweeks is het wat rustiger met een ouder publiek, maar in de weekends zoeken ook jongeren de pubs op. Tot in de kleine uurtjes wordt er muziek gemaakt, gedanst, gezongen en – geheel in Ierse stijl – een hoop gedronken.

Willie Daly zorgt er ondertussen voor dat potentiële stellen bij elkaar aan tafel komen te zitten en ook een dansje wagen. De vraag ‘Wil je met me trouwen?’ volgt dan al snel, zegt hij: “En ze menen het ook. Als je iemand leuk vindt, moet je het ze gewoon laten weten.”

© Annemarie Latour

Noot: Wie meer wil weten over het Matchmaking Festival surft naar de officiële Matchmaker website. Het festival vindt plaats van 2 september t/m 9 oktober 2016. 

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s