Boekrecensie ‘Pelgrimage van smaragd’

Het magazine Gerardus, uitgegeven door het Klooster Wittem, plaatste in editie 4 van dit jaar een boekrecensie van Pelgrimage van smaragd. “Met kennis van theologie, Engelse taal en Ierse folklore onderzoeken de auteurs al rondtrekkend de spirituele dimensie van het Keltisch christendom.”

Boekrecensie 'Pelgrimage van smaragd'

Recensent  Marianne van der Gulik schreef een mooi verslag van Pelgrimage van smaragd. Naar aanleiding van het boek, vat zij de kern van het Keltisch christendom als volgt samen: “Kenmerkend voor het Keltisch christendom is holistische godsopvatting: God is geen God van boven, maar is aanwezig in alles wat leeft, de kosmos, de natuur en de mens. Alles is bezield en met elkaar verwant.”

Hoewel het Keltisch christendom zoals we dat tegenwoordig kennen is ‘ingevuld’ al naar gelang de spirituele – en ook politieke – behoefte van de tijd, merkt Van Gulik terecht op: “Maar wat dan nog: met deze verbeelding houden we een gedachtegoed, een onderstroom in stand dat de ziel beschermt.”

Haar conclusie na het lezen van Pelgrimage van smaragd is in ieder geval positief: “Ik ben vaker in Ierland geweest en herken veel in dit boek. Een aanrader voor wie zich wil verdiepen in Ierland en zijn vroeg-christelijke cultuur.”

© Annemarie Latour

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s