Column: Een tsunami aan vers TV-leed

Heb je sores? Een vechtscheiding, een bouwval van een huis, of een vreemde ziekte onder de leden? Of misschien ligt je leven in puin of worstel je met een blowende tiener die nog geen ei kan bakken? Net wanneer ik denk dat ik alle soorten tievie-leed voorbij heb zien komen, is er weer wat nieuws. Een vers arsenaal aan begripvolle babes staat klaar om je professioneel te komen troosten.

Warme chocolademelk met marshmellows
Warme chocolademelk met marshmellows (foto: Wikimedia Commons / gran-self)

Ik verslik me haast in m’n warme choco met marshmallows. Zit ik na de afwas lekker op de bank te wachten tot het journaal begint, komt het reclameblok voorbij. De profetische klanken van ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ zijn nog niet weggestorven of er trekt een tsunami aan oproepen tot vers tievie-leed over me heen.

De kandidaatoproepen worden gedaan door vrouwen die de Hilversumse variant op de aloude titel ‘troosteres der bedroefden’ hopen te bemachtigen. De Moeder Gods, maar dan gestyled, strak in de make-up, en met een berg klinkende euri op de bankrekening na afloop van al dat volksleed.

Allereerst kijkt Froukje de Both indringend mijn woonkamer in. “Voel jij je niet welkom binnen je schoonfamilie? Of botert het niet tussen jouw eigen familie en je partner?” Ik schat haar kans op de eretitel hoog in. Met programma’s op haar resumé als ‘10 jaar jonger in 10 dagen’, ‘Extreem jaloers’ en ‘Gênante tanden’ heb je immers een voorsprong.

Maar laten we ook Yolanthe Sneijder niet uitvlakken. Met perfect gestifte lippen zet zij haar eigen hulpverlening op de kaart. “Zie jij door een misverstand je kind niet meer en lukt het je niet dit zelf op te lossen? Of misschien wil je de band met je ouders herstellen of heb je een broer en een vader die geen contact meer hebben?” Het zou zomaar kunnen dat Yolanthe spreekt uit eigen ervaring. Dat telt voor twee, dus Froukje moet oppassen.

Er zijn echter nog meer kapers op de kust. Een nieuwe ster aan het firmament der sociaal-bewogen vrouwen is Evelyn Struik. “Stel, je hebt een cosmetische ingreep gehad en die is helemaal mislukt waardoor je leven verwoest is. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Ben je iemand of ken je iemand…,” ratelt het fotomodel-annex-eigen-huis-en-tuin-klusvrouw. Dan heb je in ieder geval verstand van verbouwen, dus wie weet hoe hoog ze scoort.

Dan is er ook nog Natasja Froger. Deze veteraan in tievie-leed gaat met een nieuwe formule aan de slag. In ‘Het is hier geen hotel’ leren lamlendige tieners hun eigen was doen. Wie verdieping zoekt, moet hier niet naar kijken. En zo heeft Natasja een waardige opvolger gevonden voor ‘De Frogers’, ‘Bonje met de buren’ en ‘Echt Scheiden’.

Het wordt een spannende strijd tussen dit viertal. Of zijn er nog meer gegadigden die zich het lot der mensheid aantrekken? Het zou me niks verbazen. RTL boert goed met dit soort programma’s voor Moeder Teresa’s in de dop. Voor de winnares ligt ongetwijfeld een aardige promotie of een contractverlenging in het verschiet. Zo ga je nog jaren mee op tievie – Natasja Froger weet er alles van.

Wie van een dergelijke programmering diepbedroefd wordt, moet gewoon even zappen. Je komt vanzelf een programma tegen dat jouw soort miserie oplost. Froukje, Yolanthe, Evelyn en Natasja zullen je glimlachend bijstaan. En als dat niet helpt, drink je gewoon een kop warme choco met marshmallows. Die vorm van troost werkt voor alle bedroefdheid.

© Annemarie Latour

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s