De Harry Potter bibliotheek van Ierland

Donkere eikenhouten panelen. Rijen en rijen oude boeken waar een antiquair alleen maar van kan dromen. Een lange galerij met vitrinekasten vol historische voorwerpen. Je verwacht bijna dat Harry Potter komt binnenvliegen op zijn Nimbus 2000 om een boek van de bovenste boekengalerij te lenen. Wie Dublin bezoekt, kan de Oude Bibliotheek van Trinity College zelf bewonderen.

Long Room Trinity College Dublin
Long Room in de Oude Bibliotheek van Trinity College Dublin in Ierland (foto: Wikimedia Commons / David Iliff)

Stomme verbazing

Het gebeurt bijna iedereen die voor het eerst onder de blauwe klok van Trinity College doorloopt: een moment van stomme verbazing. Zodra je via de nauwe hoofdingang het universiteitsterrein bent opgelopen, ontvouwt zich een oude academische wereld. Statige 18e-eeuwse gebouwen in koele grijze kalksteen omzomen brede pleinen die geplaveid zijn met kinderkopjes.

Daar sta je dan, in College Green, het hart van Ierlands oudste en meest prestigieuze universiteit. De Engelse koningin Elizabeth I, die de universiteit in 1592 stichtte, mag haar handjes samenknijpen. Onder de alumni bevinden zich literaire grootheden zoals Oscar Wilde en Samuel Beckett, staatshoofden zoals Douglas Hyde en Mary Robinson, en Ierse Nobelprijswinnaars zoals Ernest Walton en Mairead McGuire.

Lange tijd was Trinity College een protestants mannenbolwerk. Pas in 1911 werden de eerste vrouwen toegelaten, en in 1967 mochten ten slotte ook katholieken gebruik maken van het onderwijs. Anno 2015 zijn er studenten in alle soorten en maten te vinden op de diverse pleinen in deze groene enclave midden in het hart van Dublin.

Trinity College Dublin
Blauwe klok boven de hoofdingang van Trinity College Dublin in Ierland (foto: Wikimedia Commons / Jasonm)

Book of Kells

In één van deze oude gebouwen, in de Old Library, ligt het beroemde Book of Kells. Dit oude boek, dat de vier evangeliën in het Latijn bevat, werd opgeschreven door Ierse monniken rond het jaar 800. Dat deden ze met zoveel kunstzinnigheid dat het boek nu wordt beschouwd als een van de grootste kunstschatten van Ierland. Een kleurrijke tentoonstelling brengt de bezoekers naar het manuscript zelf, dat onder beschermend glas ligt opengeslagen.

Maar een tweede, net zo bijzondere attractie op hetzelfde terrein is de Oude Bibliotheek. Als je je al niet eerder in academische sferen waande, doe je dat zeker zodra je de Long Room betreedt. Lang is de oude bibliotheek zeker. De 65 strekkende meters zijn van onder tot boven gevuld met klassieke eiken boekenkasten die 200.000 antieke boeken herbergen. De ruimte zou niet misstaan in de films rondom Harry Potters verblijf op de tovenaarshogeschool Zweinstein.

Detail uit het Book of Kells
Detail uit het eeuwenoude ‘Book of Kells’ (foto: publieke domein)

Vragen en antwoorden

Er zijn overigens genoeg raadsels te ontdekken in de Oude Bibliotheek. Want wat doen die studenten daar in dat kamertje met hun kwastjes en witte handschoenen? En waarom staat die harp in een glazen vitrine op de begane grond? En wat betekenen die twee figuurtjes in het Book of Kells die aan elkaars baard trekken? Wie dat wil weten, kan terecht in Trinity College Dublin. Gewoon onder de blauwe klok door, een andere wereld in. Net als Harry Potter.


© Annemarie Latour

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s