Michael Jacksons led-handschoen: made by Philips (Nederlands)

Michael Jacksons iconische ‘Billie Jean’ handschoen is te zien in Eindhoven. Dat wil zeggen, de nieuwe versie die Jackson zou dragen tijdens zijn laatste concertserie in de O2 Arena in Londen. De handschoen-met-led-lampjes was ontwikkeld door Philips Lumalive en zou oplichten tijdens Jacksons iconische uitvoering van ‘Billie Jean’. Maar toen Jackson plotseling overleed – bijna zes jaar geleden – werd zijn nieuwe led-handschoen meteen overbodig. Nu is de handschoen te vinden in het Philips Museum in Eindhoven.

Michael Jackson's Philips glove
Michael Jacksons Philips handschoen (Foto: Annemarie Latour)

Zijn moeders vestje

This Is It – de serie concerten die Jackson in Londen zou geven – moest hem weer op de kaart zetten als muzikale legende en als creatieve schepper van visuele spektakelstukken. Daarom werden ook Jacksons kostuums opnieuw kritisch bekeken.

Eén van deze kostuums is zijn ‘Billie Jean’ ensemble, dat bestaat uit een zwart glitterjasje over een wit T-shirt, een zwarte pantalon met één enkele witte streep, witte glittersokken, zwarte hoed, en natuurlijk zijn iconische witte glitterhandschoen.

Jackson draagt de outfit voor het eerst tijdens de Amerikaanse televisiespecial Motown 25: Yesterday, Today, Forever in 1983. Wanneer hij over het podium glijdt met zijn allereerste moonwalk, maakt hij niet alleen zijn muziek en dans, maar ook zijn kleding onsterfelijk.

Het zwarte glitterjasje blijkt een gouden greep te zijn uit zijn moeders garderobe. “Hij wist niet wat hij wilde dragen, dus hij ging naar mijn moeders kast. En ze had dit glimmende ding dat ze droeg, dit zwarte glitterding, en hij zei: ‘Die vind ik leuk. Mag ik die aan voor de show?’ Daar deed hij de moonwalk in… dat was mijn moeders vestje”, vertelt broer Jermaine Jackson aan de Amerikaanse presentator Jimmy Fallon in 2012.


Een miljoen verschillende kleuren

Ook al blijkt Jacksons outfit iconisch te zijn, toch wil hij graag een upgrade voor zijn concerten in Londen. Als mode-icoon verwachten zijn fans dat hij zijn kleding blijft vernieuwen om te laten zien dat hij niet alleen de King of Pop maar ook de King of Fashion is.

Vandaar dat concertpromotor AEG aan mode-ontwerper Zaldy Goco vraagt om een aantal nieuwe kostuums te bedenken. Dat doet Zaldy dan ook, behalve voor ‘Billie Jean’ waarvan de kleding te iconisch is om zomaar te wijzigen. In plaats daarvan besluit Zaldy om er een nieuw accent aan te geven dat geïnspireerd is op de ‘Billie Jean’ videoclip, waarin Jackson met zijn danspassen de trottoirtegels doet oplichten.

Om dit idee naar een kostuum te vertalen, neemt Zaldy contact op met Philips Lumalive, een divisie die led-toepassingen maakt voor plooibare materialen, waaronder textiel. “Wat zo geweldig is aan Philips is dat ze iedere RTV-kleur kunnen doen die op je computer staat. Dus een miljoen verschillende kleuren, in iedere kleurencombinatie, in ieder patroon, iedere pulse of ieder soort ritme dat je wilt hebben”, legt Zaldy uit in het extra beeldmateriaal bij de This Is It documentaire.

Jacksons verlichte sokken, smoking en handschoen

Met hulp van Philips past Zaldy de led-lampjes toe in Jacksons sokken, pantalon, jasje en handschoen. Eerst zouden de sokken oplichten. Daarna zou het licht omhoog gaan via een streep op de zijnaad van de broek. Vervolgens zou het licht verder omhoog lopen via een streep die op de zijnaad van het jasje en aan de onderkant van de mouw was aangebracht, om tenslotte te eindigen in de handschoen. Of precies andersom, net waar Jackson de voorkeur aan geeft. Kleuren, ritme en pulse kunnen worden aangepast via een afstandsbediening die ofwel volledig geprogrammeerd of ter plekke ingesteld kan worden.

Wanneer Jackson de led-broek doorpast, is hij verbluft. Zijn mond valt zelfs een stukje open, volgens Zaldy. Jackson is vooral gecharmeerd van de elkaar opvolgende regenboogkleuren waarna alle led-lampjes in het kostuum helder pulseren. “Het is alles wat ik altijd al heb gewild,” zegt hij, terwijl hij op het punt staat om de eerste artiest te worden die Lumalive technologie in zijn concertkleding gebruikt.

Michael Jackson fitting his LED trousers
Michael Jackson bij het doorpassen van zijn led-pantalon


Opnieuw verschijnende led-lampjes

Maar het mocht niet zo zijn. Jackson overlijdt op 25 juni 2009, slechts twee weken voordat zijn shows beginnen. Zijn nieuwe ‘Billie Jean’ outfit, en ook de overige This Is It kostuums, worden nog een  korte tijd tentoongesteld voordat ze voorgoed worden opgeborgen.

De Philips Lumalive technologie verdwijnt echter niet. De ‘Billie Jean’ led-lampjes verschijnen een paar jaar later opnieuw in Zaldy’s kostuums voor de twee Cirque du Soleil shows die Jacksons naam dragen: Michael Jackson: The Immortal World Tour, een show die inmiddels op alle continenten is geweest, en Michael Jackson: ONE, een productie die nog altijd in Las Vegas draait.

Cirque du Soleil, Billie Jean
Michael Jackson: The Immortal World Tour (Foto: Cirque du Soleil)

Wie de Cirque du Soleil shows heeft gezien, heeft een glimp gekregen van de led-technologie die Jackson in Londen had willen gebruiken. Wie die kans niet heeft gekregen, kan Jacksons 2.0 handschoen bewonderen in een kleine hoek van het Philips Museum in Eindhoven. Daar pulseert de handschoen in alle kleuren van de regenboog. Precies waar Jackson van hield.

MJ Philips Museum Eindhoven
Michael Jackson display in het Philips Museum in Eindhoven (Foto: Annemarie Latour)

© Annemarie Latour

Advertisements

One thought on “Michael Jacksons led-handschoen: made by Philips (Nederlands)”

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s