2500 Ierse kilometers op de Wild Atlantic Way

Precies een jaar geleden lanceerde Tourism Ireland (de Ierse VVV) een spectaculaire nieuwe kustroute, de Wild Atlantic Way. Het is de langste bewegwijzerde kustroute ter wereld. Wie van ruige kliffen, pittoreske dorpjes en indrukwekkende vergezichten houdt, kan 2500 kilometer lang zijn of haar hart ophalen. De Ierse westkust is wat woeste Atlantische schoonheid betreft onovertroffen.

Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way (foto: wildatlanticway.com)

Zelf je richting bepalen

Qua doorsnede komt zo ongeveer heel Ierland aan bod. De route loopt van de stad Londonderry in Noord-Ierland naar het kustplaatsje Kinsale in het zuidwesten van de Ierse Republiek, of andersom natuurlijk. Je kunt de richting zelf bepalen. Onderweg rijd je door negen graafschappen, van Donegal in het verre noorden tot aan Cork in het diepe zuiden.

Om het de reiziger gemakkelijk te maken, zijn er onderweg zo’n 160 ‘ontdekkingspunten’ aangemerkt. Dit zijn bezienswaardigheden en verborgen parels in het Ierse landschap, zoals groene bergen en valleien, oude kastelen, fascinerende musea, afgelegen eilanden en indrukwekkende uitzichtpunten. Kortom, de kustroute biedt voor ieder wat wils.

Per auto, fiets of wandelend

Gezien de onvoorspelbaarheid van het Ierse weer, ligt het voor de hand om de route per auto te rijden. Per fiets kan natuurlijk ook, en zelfs lopend, hoewel je dan de geasfalteerde weggetjes van de westkust volgt en niet de groene wandelpaden. Wie de auto neemt en het rustig aandoet, kan de route in vier weken afleggen. Je hebt dan alle tijd om het landschap in je op te nemen en het vertier in de dorpjes te beleven.

Wie nog meer zin en tijd heeft, kan naast de hoofdroute ook de kleinere ‘lussen’ volgen. Dit zijn ritten die als optionele extra’s zijn toegevoegd aan de hoofdroute. Wanneer je zowel de hoofdroute als de lussen wilt volgen, moet je rekenen op zo’n vijf weken om alles te op je gemak te kunnen bekijken.

Banna Strand
Banna Strand in het graafschap Kerry (foto: Annemarie Latour)

Klein stukje doen

Natuurlijk is het ook mogelijk om slechts een deel van de route te rijden, want de Wild Atlantic Way is opgesplitst in vijf trajecten van ieder ongeveer 500 kilometer. Op de website van Tourism Ireland staan de verschillende etappes aangegeven plus het benodigde aantal dagen om de route te rijden.

Startend in het hoge noorden, loopt het eerste traject naar Malin Head, het meest noordelijke puntje van het Ierse vasteland en toevallig ook de plek met de meeste Ierse zonuren – wat wel weer een relatief begrip is. Daarna gaat de route door ruige en verlaten landschappen westwaarts richting Slieve League, met de hoogste kliffen van Europa, en dan naar de oude vissersplaats Killybegs.

Langs de heilige berg van Patrick

Het tweede traject start in Donegal Town en volgt de kustlijn van het graafschap Sligo. Onderweg kom je in het land van de beroemde Ierse dichter W.B Yeats, passeer je het idyllische witte zandstrand van Keem en eindig je bij de stad Westport. Deze stad ligt aan de voet van de berg Croagh Patrick, waar Ierlands patroonheilige Sint Patrick volgens een oude legende de slangen uit Ierland verdreef.

Derde onderdeel van de route zijn de kustwegen van de graafschappen Mayo naar Clare. Terwijl je onderweg de zilte zeelucht opsnuift, passeer je Killary Harbour, het enige fjord dat Ierland rijk is en dat in de legendarische streek Connemara ligt. De weg leidt verder naar de gezellige studentenstad Galway en gaat dan zuidwaarts richting het versteende landschap van de Burren. Hier liggen ook de imposante Cliffs of Moher.

Dunquin Pier in het graafschap Kerry
Dunquin Pier in het graafschap Kerry (foto: Annemarie Latour)

Uitvaren naar de woeste pinakels

In de vierde etappe kom je op de plek waar de Atlantische Oceaan de rivier de Shannon ontmoet. Daarna gaat de tocht naar het schiereiland Dingle met haar gelijknamige, drukke vissersplaatsje. De uiterste punt van het schiereiland, Slea Head, biedt uitzicht op de verlaten Blasket Eilanden.

Ook het volgende schiereiland, waar de beroemde autoroute de ‘Ring of Kerry’ loopt, is deel van deze etappe. Wie geluk heeft, kan bij goed weer uitvaren naar de woeste rotseilanden van de Skelligs, waar een oud Keltisch klooster op één van de pinakels van de twee eilanden lijkt te balanceren.

Spannend ritje in de kabelbaan

Het vijfde en laatste deel van de Wild Atlantic Way start in Kenmare, één van de leukste en gezelligste plaatsjes in Ierland. Hier kom je op het verlaten schiereiland Beara, dat een stuk minder toeristisch is dan zijn twee geografische bovenburen, maar minstens zo indrukwekkend.

De weg kronkelt verder langs de zeehonden in de baai van Bantry naar de zuidelijke kust van Ierland. Wie wil, kan een spannend ritje maken in de kabelbaan van Dursey Island, de enige kabelbaan in Europa die over zee gaat. Na 2500 kilometer kan de Wild Atlantic Way ten slotte feestelijk worden afgesloten in een van de pubs in de charmante kustplaats Kinsale.

Kinsale in het graafschap Cork
Kinsale in het graafschap Cork (foto: Annemarie Latour)

De bordjes volgen en lekker slapen

De route is goed bewegwijzerd met borden waarop het blauw-witte logo van de route staat. In zuidelijke richting is de letter S (‘south’) toegevoegd en in noordelijke richting de letter N (‘north’). Tourism Ireland heeft bovendien een speciale app ontwikkelt die je aan de hand van je geografische locatie informeert over de route, de bezienswaardigheden en mogelijkheden tot overnachting.

Overnachten kan in de vele hotels en B&B’s die Ierland rijk is. Ook liggen er een groot aantal campings langs de route voor wie liever met een tent, caravan of camper op pad gaat. Wanneer je in het hoogseizoen wil overnachten in het plaatsje Dingle (het Volendam van Ierland) of in Killarney (het Valkenburg van Ierland), is het aan te raden om van tevoren te reserveren.

Nog lang niet genoeg

Wie de 2500 kilometer van de Wild Atlantic Way nog niet genoeg vindt, kan de route vanaf of naar Londonderry uitbreiden met een oudere, bestaande kustroute. De Causeway Coastal Route, die 190 kilometer langs de noordoostkust van Noord-Ierland van of naar Belfast loopt, is al net zo interessant.

Om alvast in de stemming te komen, kun je de muziek beluisteren van Solomon’s Grey, twee muzikanten die de geluiden en sfeer van de Wild Atlantic Way hebben vertaald naar een speciale soundtrack. Het album, dat de naam Dathanna (Iers voor ‘kleuren’) kreeg, is deels te beluisteren via YouTube.

Beara in het graafschap Cork
De meren van Killarney aan de ‘Ring of Kerry’ (foto: Annemarie Latour)

Bij voorbaat geslaagd

Wie van zilte zeelucht houdt, ruige natuur, lieflijke dorpjes en de altijd hartelijke en vriendelijke Ierse bevolking, kan geen beter avontuur ondernemen dan het volgen van de Wild Atlantic Way. Het brengt je naar de – in mijn bescheiden mening – mooiste en meest authentieke deel van Ierland. Iedereen die deze roadtrip gaat maken, is bij voorbaat geslaagd als avonturier. Misschien komen we elkaar onderweg nog wel een keer tegen.

© Annemarie Latour

Advertisements

2 thoughts on “2500 Ierse kilometers op de Wild Atlantic Way”

  1. Wat een geweldig land en een prachtige route
    Nu onderweg met mijn vrouw op twee motoren en prachtig zonnig weer
    Genieten met HOOFDLETTERS

    Liked by 1 person

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s