Jacksons vergeten all-star nummer ‘What More Can I Give’

Het nummer What More Can I Give is bedoeld als opvolger van Michael Jacksons all-star klassieker We Are The World. Het idee voor dit lied ontstaat wanneer Jackson een ontmoeting heeft met Nelson Mandela. Geïnspireerd door een gesprek waarin het tweetal filosofeert over het begrip ‘geven’, schrijft Jackson What More Can I Give. Hoewel het lied net zoveel potentieel heeft als We Are The World, blijft een release jarenlang achterwege. Nu, ruim vijf jaar na Jacksons dood, wordt het nummer steeds vaker op YouTube beluisterd. De boodschap die Jackson in het nummer uitdraagt, is nog net zo actueel als toen hij het lied eind jaren ’90 schreef.

Michael Jackson and Nelson Mandela
Michael Jackson en Nelson Mandela, 1996 (foto: video still)

Jackson en Mandela ontmoeten elkaar voor het eerst in 1996, wanneer Jackson naar Zuid-Afrika reist. De gesprekken gaan over Mandela’s tijd in de gevangenis, zijn strijd tegen apartheid, de goede doelen die zij beide ondersteunen, en de kansen die er liggen om voor anderen van betekenis te kunnen zijn. Het begrip ‘geven’ staat centraal in een gesprek dat Jackson raakt en dat hij uitwerkt tot het nummer What More Can I Give. Hij neemt zich voor om het lied uit te voeren tijdens zijn twee charitatieve ‘Michael and Friends’-concerten in Duitsland en Zuid-Korea in 1999. Maar het nummer is niet op tijd klaar en blijft in Jacksons archief liggen.

Twee jaar later bevindt Jackson zich op de vooravond van 9/11 in New York om zijn 30-jarig jubileum als soloartiest te vieren. Na de aanslag op de Twin Towers, besluit hij het nummer van de plank te halen. Hij herschrijft het lied en nodigt een arsenaal aan sterren uit om het nummer in te zingen.

“Ik ben niet iemand die met de vinger wijst en zegt: ‘Oh, ik voel me rot over wat hen is overkomen’. Ik wil iets doen, ik wil hulp geven aan degenen die hun ouders verloren zijn, die hun moeders en vaders kwijt zijn. Dit zijn onze mensen. Dit zijn onze kinderen. Dit zijn onze ouders”, vertelt Jackson aan het muziektijdschrift Rolling Stone in 2001. “Ik wil dat de hele wereld het lied zingt om ons samen te brengen. Want een lied is een mantra, iets dat je steeds opnieuw herhaalt. En we hebben vrede nodig, we hebben ‘geven’ nodig, we hebben liefde nodig, we hebben eenheid nodig.”

Sterren zoals Celine Dion, Usher, Beyoncé, Justin Timberlake, Shakira, Mariah Carey en Gloria Estefan werken mee. Ook komt er een Spaanstalige versie die Todo Para Ti gaat heten. De voorzichtige schatting is dat het lied 50 miljoen dollar kan opbrengen voor de families van de slachtoffers.

Niet lang na de opnames brengt Jackson het nummer live ten gehore tijdens het 9/11 benefietconcert United We Stand. Iedereen verwacht een officiële release, maar deze blijft opnieuw uit. De reden daarvoor is onduidelijk, hoewel Jackson op dat moment op ramkoers ligt met zijn platenmaatschappij Sony Music die hij publiekelijk beschuldigt van racisme en diefstal.

Pas twee jaar later, in oktober 2003, komt het nummer weer tevoorschijn wanneer Jackson het lied met bijbehorende videoclip aankondigt tijdens de Radio Music Awards in Las Vegas. Daarna wordt het lied als download aanboden om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.

Maar het project wordt achtervolgd door pech, want een maand later wordt Jackson beschuldigd van kindermisbruik. Hij laat What More Can I Give onmiddellijk als download verwijderen, en daarmee verdwijnt het nummer in de vergetelheid. Ten onrechte, zou later blijken, want na Jacksons overlijden in 2009 wordt duidelijk dat het aanstekelijke What More Can I Give het laatst voltooide nummer is dat Jackson zelf heeft geschreven, geproduceerd en uitgevoerd.

© Annemarie Latour

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s