Oceanië heeft het allemaal!

Australië en Nieuw-Zeeland liggen in het verre werelddeel Oceanië. Daar waar de oceaan het geheimzinnige Zuidland ontmoet, biedt ‘downunder’ een unieke reiservaring. De oeroude Aboriginal- en Maori-culturen, de bijzondere buideldieren en opvallende vogelsoorten, de lege outback en imposante bergtoppen, de vriendelijkheid van de mensen en het ontspannen levenstempo… Oceanië heeft het allemaal.

Varens in Nieuw-Zeeland en Oceanie
Varens in Nieuw-Zeeland (foto: Annemarie Latour)

G’day in Gin Gin

Als het even kan, stop ik in Gin Gin voor de koffie. Het dorpje ligt midden in de uitgestrekte suikerrietvelden van Queensland en heeft een eigen museum dat wordt gerund door vrijwilligers. Vriendelijk begroeten zij ons met het typisch Australische G’day! De koffietafels zijn fleurig gedekt op het perron van een oud treinstationnetje in het openluchtmuseum. Er is koffie, thee, kleine sandwiches en andere heerlijkheden die door de vrijwilligers zijn gebakken. Voor onze neus staat een oude locomotief en om ons heen liggen historische huisjes waarin oude tijden in de bush herleven. Even verderop knabbelen een paar grijze kangoeroes aan het gras.

Gin Gin treinstation in Australie
Gin Gin treinstation (foto: Annemarie Latour)

Het Australische plaatje wordt compleet wanneer ik spontaan word uitgenodigd om op de lokale radiozender iets te vertellen over onze rondreis. De radiostudio van 104.9 FM zit óók in het stationnetje. Even later is onze SRC-groep bekend bij alle 900 inwoners van Gin Gin. Het interview wordt swingend afgesloten met Peter Koelewijn’s ‘Kom van dat dak af!’ Zonder pretenties steelt Gin Gin ieders hart.

Onder het groene bladerdak

Een heel ander dorpje is Kuranda, dat verscholen ligt in het tropisch regenwoud bij Cairns. Wanneer ik de kleurrijke kunstnijverheidsmarkt achter me laat en de plaatselijke vlinderkas binnenstap, gaat er een nieuwe wereld voor me open. Felblauwe en fluorescerende groengele vlinders dartelen om me heen. Wie geduld heeft en de plantenbladeren afspeurt, kan tientallen tropische vlindersoorten zien. Sommige zitten doodstil op een blad, anderen snoepen van potjes nectar. Voor je het weet, zit er eentje op je hoofd of schouder.

Een stukje verder in het regenwoud huist nog een andere bewoner van de tropen. Vleermuizen die ziek of gewond zijn, worden opgevangen bij Bat Reach. In de opvangkooi huist een tijdelijke kolonie vliegende honden, de grootste vleermuissoort ter wereld. Met hun harige koppen en gevouwen zwarte vleugels hangen ze mysterieus ondersteboven in de kooi. Zo biedt Kuranda een bijzondere blik op de dierenwereld onder het groene bladerdak van de Australische tropen.

Vliegende hulpdienst

Favoriet bij veel reizigers is een bezoek aan de Flying Doctors. Herinnert u zich nog de televisieperikelen van dokter Geoff en zuster Kate in de Australische outback? Bij het bezoekerscentrum horen we hoe de vliegende doktersservice is ontstaan en hoe de mensen op afgelegen cattle stations zelf hun medicijnkist beheren. Buiten staat een klein vliegtuig van de RFDS waarin je gerust een kijkje kunt nemen. Eventjes waan ik me zuster Kate… al is dokter Geoff in geen velden of wegen te bekennen!

Ogen van paarlemoer

Net zoals Australië heeft Nieuw-Zeeland haar eigen parels. Aan de oevers van de Bay of Islands ligt bijvoorbeeld de schitterende wharenui, of Maori-gemeenschapshuis, van Waitangi. De vorm van het huis symboliseert het lichaam van een voorouder. Zo stellen de balken van dak en muren de ruggengraat en ribben voor. Wie door de deur naar binnen gaat, treedt binnen in het lichaam en de geest van de voorouder. Geen wonder dat het een vast gebruik is om de schoenen uit te doen en buiten bij de deur te laten staan.

Maori gemeenschapshuis in Waitangi
Maori gemeenschapshuis in Waitangi (foto: Annemarie Latour)

De wharenui van Waitangi bestaat uit prachtig houtsnijwerk in warme kleuren. Binnen kijken tientallen Maori-voorouders je vanuit houten panelen aan. De ogen zijn ingelegd met het regenboogpaarlemoer van paua, een schelp die alleen voorkomt in de wateren van Nieuw-Zeeland. De Maori beschouwen de paua als een spiegel van de ziel, en zo geven zij hun houtsnijwerk een ‘levensvonk’.

Sierlijke parasol

Varens vind je in Nieuw-Zeeland in overvloed. Wanneer je erop gaat letten, merk je dat er ontelbaar veel soorten zijn in alle schakeringen groen. Soms zie je piepkleine varens die bescheiden tegen een muurtje groeien, en soms zie je varens die meters hoog zijn. Bijzonder sierlijk is de tree fern, de boomvaren die op een groene parasol van kant lijkt.

Boomvaren in Nieuw-Zeeland
Boomvaren in Nieuw-Zeeland (foto: Annemarie Latour)

In het Abel Tasman National Park wandel ik graag over het kustpad dat door het bos naar het strand van Bark Bay loopt. Het azuurblauwe water steekt fel af tegen de groene varens die overal langs het pad groeien. Boomvarens filteren het felle zonlicht en je hoort zo nu en dan het geluid van vogels die alleen maar voorkomen in Nieuw-Zeeland. Dan besef je weer dat je op reis bent in Oceanië, een werelddeel met een totaal eigen karakter.

© Annemarie Latour

Publicatie: dit artikel is gepubliceerd in Nieuwsbrief nr. 4 van SRC Cultuurvakanties, september 2009.

Advertisements

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s